RSS
Психа на Facebook
   

АНКЕТИ

Дали некогаш во животот сте имале парапсихолошко искуство?
 
 

ПОПУЛАРНО ВО БИОПСИХА

Слика
ОПЛОДУВАЧКИ ПРОГЕСТЕРОН
Петок, 25 Март 2011
Слика
СИНДРОМ НА СКРШЕНО СРЦЕ
Четврток, 01 Декември 2011
Слика
ВЕЖБАЊЕ ПРОТИВ НЕРВОЗА
Петок, 08 Април 2011
Слика
ВАЛКАНИ И НЕМОРАЛНИ МИСЛИ
Петок, 02 Декември 2011
Слика
ТЕТА МОЗОЧНИ БРАНОВИ
Среда, 14 Декември 2011
Слика
ПОВРЗЕТЕ СЕ СО ВАШАТА МАЧКА
Четврток, 23 Декември 2010
Слика
ТЕРАПИЈА СО МИЛЕНИЧИЊА
Вторник, 13 Септември 2011
Слика
СЕ ЗА КУЧИЊАТА
Понеделник, 29 Ноември 2010
Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

СЛУЧАЕН ИЗБОР

Слика
ВЕЖБАЊЕТО ВЕ ПРАВИ ПОБИСТРИ
Среда, 31 Октомври 2012
Слика
ИГРИЦИ ЗА ДОБРИ ОДЛУКИ
Четврток, 27 Јануари 2011
Слика
КАКВИ СЕ КРЕАТИВНИТЕ ЛУЃЕ?
Петок, 14 Октомври 2011
Слика
НАСТАНОК НА ПЕДОФИЛИЈАТА
Четврток, 09 Декември 2010
Слика
ПЛУКНАТ НА ТАТО
Четврток, 23 Декември 2010
Слика
ПРОЗОРЕЦ КОН ИНТИМАТА
Петок, 08 Март 2013
Слика
ПСИХОЛОГИЈА НА АПОКАЛИПСАТА
Вторник, 03 Јануари 2012
Слика
СТРАДАТЕ ЛИ ОД СЕКСОМНИЈА?
Понеделник, 28 Февруари 2011

Разумот е како некоја јавна тајна која може да стане позната на секого во секое време; тоа е она тивко место каде што секој може да влезе преку својата мисла.

Карл ЈасперсИНТЕЛИГЕНЦИЈА ЗА ДОЛГОВЕЧНОСТ PDF Печати Е-пошта
(0 гласови, просечно 0 од можни 5)
прочитано 2994 пати
Вторник, 03 Мај 2011 00:00

Зошто интелигентните луѓе и пчелите живеат подолго?

луѓе читаат

Додека научниците веќе долго време ја познаваат врската помеѓу интелигенцијата и долговечноста, ново истражување за видовите за кои не се познати по своите интелектуални сили - пчелите - помогна за точното објаснување на тоа зошто попаметните луѓе имаат тенденција да живеат подолги, поисполнети животи. Одговорот не е толку изненадувачки како што можеби мислите.

Се започна со Јан Дири, психолог од Универзитетот во Единбург, кој тврдеше дека пронајде биолошка врска која ги поврзува интелигенцијата и долгиот живот. Ја нарече “системски интегритет,” што значи дека доброповрзаните когнитивни мрежи не само што имаат подобра изведба на психолошките тестови, туку се и помалку осетливи на срединските катастрофи. Со други зборови, луѓето кои подобро реагираат на стресот, кој е еден од причинителите на стареењто, имаат тенденција да живеат подолго.

пчела

Интригиран од овој концепт, истражувачот Гро Амдам од Аризона Стејт Универзитетот и норвешкиот Универзитет за Животни науки, смисли начин да се тестира хипотезата користејќи пчели, поради нивната способност да се обучат да учат информации.

Во експериментот на Амдам, поедини пчели беа врзани за сламка, каде научија да поврзат мирис со храна како награда во класично сценарио на условување според Павлов. После само еден или два обиди, многу пчели научија да ги испружат своите сетилни израстоци во очекување на слатка капак. на некои пчели им беше потребни повеќе време - како и кај луѓето, некои учат побрзо, други побавно.

интелигентна пчела

За да симулира стареење, истите пчели беа ставени во пластични туби и изложени на средина со многу кислород, метаболички стрес тест. Кислородот им е потребен на сите животни, но преоптоварувањето со кислород ги деформира клетките, оштетувајќи ги слободните радикало кои ги распаѓаат мембраните на клетките и предизвикуваат клетките да се самоубијат, предизвикувајќи прерано стареење. Оние кои беа подобри ученици имаа тенденција да живеат подолго за време на ова тешко искушение - во просек 58,8 часа, во споредба со просечните 54,6 часа на послабите ученици - што укажува дека тие имаат поробусен антиоксидантен систем, кој ги чисти деструктивните слободни радикали.

Ова истражување укажува дека пчелите кои се сметаа за подобри ученици, беа и оние кои можеа полесно да ги издржат срединските стресори. Сепак, научниците ќе мора да го прошират истражувањето за да одредат дали истите биолошки разлики постојат и кај луѓето. Ако постојат, вели Амдам за Scientific American, “Постои можност да им се помогне на луѓето да живеат подолго.”

долговечност

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
  
Psihagon Ltd.

Copyright © 2010-2014 Psihagon Ltd. All rights reserved.