RSS
Психа на Facebook
   

АНКЕТИ

За себе сметате дека како личност сте:
 
 
 

ПОПУЛАРНО ВО БИОПСИХА

Слика
ОПЛОДУВАЧКИ ПРОГЕСТЕРОН
Петок, 25 Март 2011
Слика
СИНДРОМ НА СКРШЕНО СРЦЕ
Четврток, 01 Декември 2011
Слика
ВЕЖБАЊЕ ПРОТИВ НЕРВОЗА
Петок, 08 Април 2011
Слика
ВАЛКАНИ И НЕМОРАЛНИ МИСЛИ
Петок, 02 Декември 2011
Слика
ТЕТА МОЗОЧНИ БРАНОВИ
Среда, 14 Декември 2011
Слика
ПОВРЗЕТЕ СЕ СО ВАШАТА МАЧКА
Четврток, 23 Декември 2010
Слика
ТЕРАПИЈА СО МИЛЕНИЧИЊА
Вторник, 13 Септември 2011
Слика
СЕ ЗА КУЧИЊАТА
Понеделник, 29 Ноември 2010
Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

СЛУЧАЕН ИЗБОР

Слика
КОИ СЕ ПРВИТЕ ЖИТЕЛИ НА САД?
Понеделник, 18 Јули 2011
Слика
ЦРВЕНОТО Е СЕКСИ
Четврток, 27 Јануари 2011
Слика
ТАТКОВСТВОТО ГИ МЕНУВА МАЖИТЕ
Четврток, 01 Декември 2011
Слика
ХАБИТУАЦИЈА
Вторник, 23 Април 2013
Слика
КРЕАТИВНОСТ ЗА ДРУГИТЕ
Понеделник, 14 Март 2011
Слика
ОСНОВНИ ОДБРАНБЕНИ МЕХАНИЗМИ
Четврток, 24 Ноември 2011
Слика
ДОБРИОТ ПАРТНЕР Е И ДОБАР РОДИТЕЛ
Понеделник, 10 Декември 2012
Слика
СЕНКАТА
Среда, 06 Февруари 2013
Слика
ТРЕТО ОКО
Вторник, 12 Април 2011

Несреќата најдобро се дефинира како разлика помеѓу нашите таленти и нашите очекувања.

Едвард де БоноСЕ СМРЗНАВ ОД СТРАВ PDF Печати Е-пошта
(1 глас, просечно 5.00 од можни 5)
прочитано 2902 пати
Понеделник, 10 Јануари 2011 01:00

Ако сте плашливец, веројатноста дека поради тоа ќе ве стрефи срцев удар е за четири пати поголема од вообичаеното.

срцев удар

Плашливите луѓе се понаклонети кон згрутчување на крвта, односно со ризик од тромбоза, соопштија научниците од универзитетот во Бон.

Згрутчувањето на крвта го објаснува и фактот дека плашливите пациенти се до четири пати поизложени на болести на срцето од психички стабилните луѓе.

преплашена жена

Поради тоа поговорката “замрзнува крвта во вените“ буквално ја опишува здравствената состојба на луѓето наклонети кон паничен страв.

Стручњаците од бонскиот универзитет ја споредиле крвта кај пациентите кои страдаат од панични пореметувања или страв од контакти (социјална фобија) со крвта на здравите пациенти. Тие откриле дека организмот кај плашливите луѓе ја спречува брзата појава на таканаречената фибринолиза, што го отстранува згрутчувањето што, на пример се појавува во случај на повреда.

крв

"Тоа секако не значи дека луѓето со нагласен страв сега мора да стравуваат дека ќе добијат срцев удар", вели шефот на истражувањето Франциска Гесер.

Вистинската опасност се јавува дури тогаш кога на стравот ќе му се придружат и други фактори на ризик, на пример пушењето или претераната дебелина.

пушење

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com
  
Psihagon Ltd.

Copyright © 2010-2014 Psihagon Ltd. All rights reserved.