RSS
Психа на Facebook
   

АНКЕТИ

Дали некогаш во животот сте имале парапсихолошко искуство?
 
 
Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

СЛУЧАЕН ИЗБОР

Слика
ОСЛОБОДЕТЕ СЕ ОД СТРЕСОТ ДА ЗАБРЕМЕНИТЕ!
Понеделник, 19 Септември 2011
Слика
САДИЗАМ И МАЗОХИЗАМ
Среда, 06 Март 2013
Слика
5 ЛОШИ НАВИКИ ВО КОМУНИКАЦИЈАТА
Четврток, 20 Декември 2012
Слика
ГЕНЕТСКИ ПЕСИМИСТИ
Понеделник, 17 Јануари 2011
Слика
СОНОВИ КОИ СЕ ПОВТОРУВААТ
Понеделник, 18 Јули 2011
Слика
МУНЧХАУЗЕН СИНДРОМ
Петок, 05 Август 2011
Слика
ШТО Е ТЕЛЕПАТИЈА?
Сабота, 12 Февруари 2011
Слика
СТРАДАТЕ ЛИ ОД АВИОФОБИЈА?
Четврток, 09 Декември 2010

Има еден  многу чуден парадокс, дури кога ќе се прифатам себеси за таков каков што сум, дури тогаш можам да се променам.

Карл Роџерс


Барај
Барај само:

Барај клучни зборови шизофренија

Вкупно 35 најдени.

Страница 1 од 2
1. ТРОЕН МОЗОК
(СТАТИИ/НЕУРОПСИХА)
... однесување. На пример расцепот меѓу рационалното и емоционалното кој се среќава кај шизофренијата. Уште повообичаено, сите ние сме искусиле состојба на привремен пад на нервните комуникации меѓу овие сегменти ...
2. ДИГИТАЛНА ТЕЛЕПАТИЈА
(СТАТИИ/САЈБЕРПСИХА)
... многустрана, од мониторирање на прогресот на психопатолошки состојби како депресијата, шизофренијата, деменцијата и ред други, анализа на несвесните мисловни процеси преку скриен говор на детектори на ...
Канабисот ги користи когнитивните слабости со биохемиска мимикрија при што може да одведе до развој на шизофренија.   Ова го тврдат научниците од Универзитетот во Берген, Норвешка. Тие нашле ...
Едно клиничко испитување покажа дека постои соединение наречено канабидол (CBD) кое содржи марихуана и има корисно дејство при контролирањето на шизофренијата исто колку и самите антипсихотички лекови ...
... на Паркинсоновата, депресијата, шизофренијата, епилепсијата и зависноста, но, разбирањето на мозокот и човечкото однесување, здружено со развојот на фармацевтската индустрија, исто така остава јасна можност ...
6. НЕРВЕН СЛОМ
(СТАТИИ/ПАТОПСИХА)
... стрес, Психотични епизоди со елементи на шизофренија, Биполарно растројство. Секое од овие нарушувања си има своја постапка на дијагностика и третирање. Причината зошто терминот „нервен слом" ...
... запоставен. Кога дознал дека не е единственото момче во семејството, станал уште погневен. Неговата ментална состојба се влошувала од ден на ден, резултирајќи во развиена форма на шизофренија. По два неуспешни ...
... и депресија до зависност и шизофренија, како и големи невролошки нарушувања вклучувајќи епилепсија, паркинсонова болест и мултиплекс склероза. Резултатите, објавени од страна на Европската академија на ...
... предавале на процесот на фантазирање и замислување на нереални работи. Бруер исто така истакнува дека болестите од типот на анксиозност, депресија, пост-трауматско нарушување и шизофренија се всушност ...
10. ШИЗОФРЕНИЈА, 100 ГОДИНИ ПОДОЦНА
(СТАТИИ/ПАТОПСИХА)
Замислете си за момент каков би бил животот ако во 1911 година Ви поставеле дијагноза дека боледувате од шизофренија. Не само што самото општество ќе Ве отфрлело, туку и самите луѓе ќе Ве гледале со страв... ...
... случи десинхронизација помеѓу хипокампусот и предфронталниот кортекс – мозочни региони задолжени за меморијата и донесувањето одлуки. Вакви мозочни нарушувања како што е на пример, шизофренијата можат ...
12. МИТОВИ ЗА ЧОВЕЧКИОТ МОЗОК
(СТАТИИ/НЕУРОПСИХА)
... но тоа не може да се каже за умствени. Исто така, многумина сметаат дека шизофренијата значи поделена личност, но тоа всушност е психичко растројство кое се карактеризира со проблем со концентрацијата, ...
... за појава на халуцинации кај луѓето кои имаа симптом на психоза." Кроу додава дека нивното истражување помага при појаснувањето на тоа како стресот ги поттикнува симптомите на шизофренија. Податокот ...
... болест, аутизмот и шизофренијата. „Податоците за тоа како функционира мозокот ги добивавме од анализирањето на нашите сетилни и моторни системи, но многу малку се знае за механизмите што ги организираат ...
15. ШТО Е ДВОЈНА ДИЈАГНОЗА???
(СТАТИИ/ПАТОПСИХА)
... Mental Health America, 37% од корисниците на алкохол и 53% од корисниците на дрога имаат барем една ментална болест. Националниот Институт за здравство смета дека депресијата, анксиозноста, шизофренијата ...
Во ново истражување беше идентификуван молекуларен прекинувач кој го контролира однесувањето на протеинот кој, кога е променет, ја зголемува ранливоста кон шизофренија и пореметувањата на расположението. ...
... како шизофренијата која често се појавува кај луѓе кои поседуваат мистично знаење или тврдат дека доживеале религиозно просветлување, хемиските промени се појавуваат кога латентната инхибиција исчезнува. ...
... и други проблеми со моториката се јавуваат кај луѓе кои имаат промена на расположение и психички нарушувања како што се биполарноста, шизофренијата и невролошките нарушувања како што се Хантингтоновата ...
... Д-р Јенс Пруснер, коавтор на истражувањето. „Исто така, појавата на шизофренија е два пати почеста за поединците кои се родени и израснати во град. Овие карактеристики ја откриваат причината зошто ...
До неодамна, докторите и истражувачите веруваа дека намалувањето на мозокот при шизофренија бил предизвикан првенствено од самата болест, но... Едно поново истражување анализира дали тоа е вистина ...
<< Почеток < Пред 1 2 Следно > Крај >>
Psihagon Ltd.

Copyright © 2010-2014 Psihagon Ltd. All rights reserved.