RSS
Психа на Facebook
   

АНКЕТИ

За себе сметате дека како личност сте:
 
 
 
Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

СЛУЧАЕН ИЗБОР

Слика
ВАЖНОСТ НА ИНТУИЦИЈАТА
Петок, 08 Април 2011
Слика
ВОЈНИЧКО РОБОТСКА ЉУБОВ
Понеделник, 29 Ноември 2010
Слика
ПОСТОЈАНО ДОКАЖУВАЊЕ НА МАШКОСТА
Вторник, 13 Септември 2011
Слика
ТУЃИТЕ ПРЕГРАТКИ ИСТО КАКО НАШИ
Вторник, 25 Октомври 2011
Слика
ИСТОРИЈА НА ЧОВЕКОВАТА АГРЕСИЈА
Понеделник, 10 Јануари 2011
Слика
КУЛТУРАТА Е САМО ЗА МАЖИТЕ
Понеделник, 03 Октомври 2011

'Крикот' е секогаш само тоа - бука, а не музика.

Карл Густав Јунг


Барај
Барај само:

Барај клучни зборови меморијата

Вкупно 50 најдени.

Страница 1 од 3
1. ТРОЕН МОЗОК
(СТАТИИ/НЕУРОПСИХА)
... контрола, ги носи учењето и меморијата на едно високо ниво каде што се достапни за процесите на апстрактно и рационално размислување. Овој мозок е одговорен за свесното планирање, интроспекцијата и самосвеста. ...
... подобрат глобалното процесирање на јазично базираниот материјал. Во својата понатамошна работа во однос на кофеинот, тие сега го испитуваат неговото влијание врз меморијата.    ...
... учењето и способноста за учење) и нивен раст во областа на математиката. Вежбањето на меморијата, или учењето напамет, воопшто не било фактор за успех во математиката. Од факторите кои влијаеле врз поголемо ...
... имаат некакво оштетување во меморијата или слично, тие сосема нормално си функционираат во општеството.   Соништата најчесто се приказни кои не се ништо повеќе од организирани од мозокот искуства ...
5. ВИДОВИ НА СОЦИЈАЛНО ВЛИЈАНИЕ
(СТАТИИ/СОЦИОПСИХА)
... извршен од психологот Стенли Милграм. Во добропознатиот Милграмов Експеримент, биле повикани доброволци да учествуваат во студија која се занимава со учењето и меморијата. Еден од нив бил замолен да биде ...
... наодите може да бидат вистински пробив во истражувањата за меморијата и стравот. Кога личноста учи нешто, се креира трајна меморија потпомогната од процес на консолидација, која се базира на формација ...
... копаат длабоко низ меморијата за да се сетат на последниот сексуален однос. Работохолиците едноставно забораваат на недостатокот од секс Најлошото сценарио е кога работохолиците го губат времето ...
8. КАКО ТИ БЕШЕ ИМЕТО!?
(СТАТИИ/ПСИХАГОН)
... ќе ви се чини како да не е ни вклучена меморијата во целата работа. Сходно на тоа, ако запознавањето на нови луѓе не ве интересира многу, нема ни да им ги запомнувате имињата, па тоа може да ви стане и ...
... грижи во дневник наместо да ги држи во својата глава, како и активно играње „мозочни игри“ кои ја подобруваат меморијата и концентрацијата.    ...
10. БИОЛОГИЈА НА ЗАБОРАВАЊЕТО
(СТАТИИ/НЕУРОПСИХА)
... процес кој веројатно е регулиран.“   Дејвис и неговите колеги ги проучувале овошните мушички, кои често се користат при проучувањата на меморијата. Мушичките биле ставени во ситуација каде што ...
... ги употребува обете во секојдневниот живот, како на пример присеќавањето каде сме паркирале или како нашиот колега сака да му се обраќаме.   Во тестот кој бил направен 12 часа по учењето, меморијата ...
... слабо внимание и концентрација, проблеми со меморијата, и нарушувања на спиењето.   Традиционално, истражувачите кои се занимаваат со депресијата се обидуваа да ги идентификуваат посебните мозочни ...
... можат да ја подобрат будноста, вниманието и меморијата на воениот персонал на бојното поле" – се наведува во извештајот. Ирена Трејси, експерт во областа на визуелизација на мозокот од Универзитетот ...
... функции на високо ниво како што се меморијата и вниманието – она што обично служи за да се одвлече вниманието преку загатки. Сега една нова студија ја предизвикува теоријата дека плацебо ефектот е ...
... истражување на Мекалистер Универзитетот во Хамилтон, Онтарио покажува дека бактериите во стомакот може да влијаат и врз однесувањето и когнитивните процеси, како што е меморијата, со влијаење врз генетската ...
... сонот, учењето, меморијата. Кован вели дека познавањето на ефектите на МДМА (хемиското име на екстазата) е важно бидејќи дрогата може да биде терапевтски корисна. МДМА е терапевтски испитувана и е ...
17. ТЕТА МОЗОЧНИ БРАНОВИ
(СТАТИИ/НЕУРОПСИХА)
... за портали кои водат до учењето и меморијата. Преку медитација, тие стануваат поактивни, го подобруваат учењето и го намалуваат стресот. Медитацијата со тета брановите е еден вид обид да се постигне ефектот ...
18. ХРАНА ЗА ПОМНЕЊЕ
(СТАТИИ/НЕУРОПСИХА)
... делува многу благотворно на здравјето. - Иако оваа студија не докажува дека колинот апсолутно ја штити меморијата, со сигурност можеме да речеме дека тој игра голема улога, вели докторката Ау. Според ...
... во областите од мозокот кои се поврзани со емоциите. Наместо тоа, поактивен беше делот од мозокот поврзан со рационално размислување. Студијата укажува на врски помеѓу соништата и меморијата. Повеќето ...
... дел од нивната временска линија ќе биде зад нив, а за "низ време" личностите, целата нивна временска линија ќе биде пред нив. "Во време" луѓето Потполно се поврзуваат во меморијата; тие може да ...
<< Почеток < Пред 1 2 3 Следно > Крај >>
Psihagon Ltd.

Copyright © 2010-2014 Psihagon Ltd. All rights reserved.