RSS
Психа на Facebook
   

АНКЕТИ

За себе сметате дека како личност сте:
 
 
 
Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

СЛУЧАЕН ИЗБОР

Слика
ИСПИТНА ТРЕМА
Понеделник, 07 Март 2011
Слика
И МАЖИТЕ МОЖАТ ДА ДОЈАТ?!?
Сабота, 20 Ноември 2010
Слика
10 МЕТОДИ НА КОНТРОЛА НА УМОТ 2 ДЕЛ
Вторник, 08 Февруари 2011
Слика
СОНИШТА И ИДНИНА 2
Понеделник, 28 Март 2011
Слика
ДА СЕ ВЕРУВА ИЛИ НЕ?
Четврток, 30 Декември 2010
Слика
СИНДРОМ НА СКРШЕНО СРЦЕ
Четврток, 01 Декември 2011
Слика
СЕЛЕКТИВНА ПЕРЦЕПЦИЈА
Понеделник, 28 Март 2011
Слика
СТРЕСОТ ЌЕ ВЕ НАПРАВИ ЛОШ РОДИТЕЛ
Четврток, 13 Октомври 2011
Слика
5 ТИПОВИ ЉУБОВНИЦИ
Вторник, 20 Септември 2011

Има еден  многу чуден парадокс, дури кога ќе се прифатам себеси за таков каков што сум, дури тогаш можам да се променам.

Карл Роџерс


Барај
Барај само:

Барај клучни зборови меморија

Вкупно 50 најдени.

Страница 1 од 3
1. ТРОЕН МОЗОК
(СТАТИИ/НЕУРОПСИХА)
... функционираат како три „мрежно поврзани“ биолошки компјутери, секој со своја посебна интелигенција, свој субјективитет, со своја меморија и свое чувство за простор и време. Првиот „слој“ е, како што Меклејн ...
... подобрат глобалното процесирање на јазично базираниот материјал. Во својата понатамошна работа во однос на кофеинот, тие сега го испитуваат неговото влијание врз меморијата.    ...
... учењето и способноста за учење) и нивен раст во областа на математиката. Вежбањето на меморијата, или учењето напамет, воопшто не било фактор за успех во математиката. Од факторите кои влијаеле врз поголемо ...
... имаат некакво оштетување во меморијата или слично, тие сосема нормално си функционираат во општеството.   Соништата најчесто се приказни кои не се ништо повеќе од организирани од мозокот искуства ...
5. КАКО УТВРДУВАМЕ КОЈ Е ГЛАВЕН?
(СТАТИИ/СОЦИОПСИХА)
Во социјална ситуација речиси сите луѓе прават добра проценка на тоа кој како се рангира во социјалната хиерархија.   Истражувачите покажале дека користиме поинаков дел од мозокот кога учиме ...
6. ВИДОВИ НА СОЦИЈАЛНО ВЛИЈАНИЕ
(СТАТИИ/СОЦИОПСИХА)
... извршен од психологот Стенли Милграм. Во добропознатиот Милграмов Експеримент, биле повикани доброволци да учествуваат во студија која се занимава со учењето и меморијата. Еден од нив бил замолен да биде ...
... наодите може да бидат вистински пробив во истражувањата за меморијата и стравот. Кога личноста учи нешто, се креира трајна меморија потпомогната од процес на консолидација, која се базира на формација ...
... копаат длабоко низ меморијата за да се сетат на последниот сексуален однос. Работохолиците едноставно забораваат на недостатокот од секс Најлошото сценарио е кога работохолиците го губат времето ...
9. КАКО ТИ БЕШЕ ИМЕТО!?
(СТАТИИ/ПСИХАГОН)
... нечие име, не треба веднаш да се избрзува со заклучокот дека има послаба меморија. Секој е добар во запомнување на одредени работи, се работи само за нивото на интерес. Тоа е клучниот фактор за нешто ...
... на стресни настани покажаа ниски резултати на тестовите поврзани со просторната меморија.Тие имале проблеми со тестовите за краткотрајна меморија во ситуации кога на пример требало да пронајдат беџ а притоа ...
... грижи во дневник наместо да ги држи во својата глава, како и активно играње „мозочни игри“ кои ја подобруваат меморијата и концентрацијата.    ...
12. БИОЛОГИЈА НА ЗАБОРАВАЊЕТО
(СТАТИИ/НЕУРОПСИХА)
... процес кој веројатно е регулиран.“   Дејвис и неговите колеги ги проучувале овошните мушички, кои често се користат при проучувањата на меморијата. Мушичките биле ставени во ситуација каде што ...
Најголемата лага на човековата меморија е дека ни се чини вистинита.   Иако присеќавањата ни изгледаат како да се буквални слики на минатото, тие всушност понекогаш се длабоко извртени реконструкции, ...
... во 9 часот наутро или пак во 9 часот навечер. Потоа, биле тестирани 30 минути, 12 часа или 24 часа подоцна.   Декларативната меморија се однесува на способноста свесно да се паметат факти и настани. ...
... тело. „Носењето одлуки, како и другите когнитивни процеси, е интеграција на повеќе извори на информации - меморија, визуелна имагинација и телесни информации, како држењето на телото" - тврди Анита ...
... слабо внимание и концентрација, проблеми со меморијата, и нарушувања на спиењето.   Традиционално, истражувачите кои се занимаваат со депресијата се обидуваа да ги идентификуваат посебните мозочни ...
... можат да ја подобрат будноста, вниманието и меморијата на воениот персонал на бојното поле" – се наведува во извештајот. Ирена Трејси, експерт во областа на визуелизација на мозокот од Универзитетот ...
... функции на високо ниво како што се меморијата и вниманието – она што обично служи за да се одвлече вниманието преку загатки. Сега една нова студија ја предизвикува теоријата дека плацебо ефектот е ...
19. ПЕТТЕ МЕНТОРИ НА ФРОЈД
(СТАТИИ/ПСИХАГОН)
... на трауматската меморија и дисоцијација, е значаен за приказната за Фројд. Тој бил првиот психолог кој повлекол врска помеѓу настаните во минатото на личноста и траумата која ја доживува во сегашноста. ...
... таму, како набљудувач или учесник (епизодна меморија), туку и дека тоа се случило вчера, односно, во време кое поминало. Прашањето кое го поставуваме е, како знаеме дека тоа се случило во време кое е поинакво ...
<< Почеток < Пред 1 2 3 Следно > Крај >>
Psihagon Ltd.

Copyright © 2010-2014 Psihagon Ltd. All rights reserved.