RSS
Психа на Facebook
   

АНКЕТИ

За себе сметате дека како личност сте:
 
 
 
Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com

СЛУЧАЕН ИЗБОР

Слика
КОГА ПСИХОЛОЗИТЕ "ГРЕШАТ"
Сабота, 15 Октомври 2011
Слика
6 ПРАВИЛА ЗА ОДЛИЧЕН СЕКС
Четврток, 20 Јануари 2011
Слика
ФАКТИ ЗА СОНОТ
Среда, 19 Октомври 2011
Слика
КАКО ДО ПОГОЛЕМО СЕКСУАЛНО ЗАДОВОЛСТВО
Понеделник, 03 Октомври 2011
Слика
КАКО ДА ИМ ПРОСТИТЕ НА ДРУГИТЕ?
Четврток, 10 Ноември 2011
Слика
ШТО НЕ ПРАВИ НАЈСРЕЌНИ?
Понеделник, 28 Ноември 2011
Слика
ИНТЕЛИГЕНТЕН АЛКОХОЛ
Среда, 03 Август 2011
Слика
ДА СЕ ВЕРУВА ИЛИ НЕ?
Четврток, 30 Декември 2010

Каде и да одам, гледам дека некој поет бил таму пред мене.

Зигмунд Фројд


Барај
Барај само:

Барај клучни зборови интелигенција

Вкупно 50 најдени.

Страница 1 од 3
1. ТРОЕН МОЗОК
(СТАТИИ/НЕУРОПСИХА)
... функционираат како три „мрежно поврзани“ биолошки компјутери, секој со своја посебна интелигенција, свој субјективитет, со своја меморија и свое чувство за простор и време. Првиот „слој“ е, како што Меклејн ...
2. ХАЛО ЕФЕКТ
(СТАТИИ/СОЦИОПСИХА)
... однесувањето на другиот. Но, дали може пријатноста на еден ученик да влијае врз проценката на наставникот за нивото на интелигенција на ученикот, неговиот статус во општеството, ставот на неговите родители ...
... на претпоставка дека не се многу интелигентни. Но, спротивно на оваа претпоставка, преосетливите личности речиси редовно располагаат не само со висок туку и со врвен коефициент на интелигенција. Генерално ...
... утврдиле дека високата интелигенција, иако ако е присутна ја засилува, не е гаранција за присуство на креативноста. Многу позначајна улога имаат некои личносни карактеристики кои го унапредуваат дивергентното ...
Мотивацијата е поважна од интелигенцијата кога се работи за успехот во училиште.   Здружената студија на Минхенскиот и Универзитетот во Билефелд покажува дека мотивацијата и навиките во учењето ...
За прв пат, научниците открија како луѓето, но и другите цицачи, еволуирале до степен да имаат интелигенција. Истражувачите го идентификуваа моментот во историјата кога еволуирале гените кои ни ...
... ги контролирате децата, треба да знаете дека на тој начин вие го попречувате нивниот ментален развој и развојот на интелигенцијата. Во дебатата награда или казна, наградата се истакнува како посупериорна ...
... биле тестирани на повеќе начини при што требало да направат тест за интелигенција, батерија од разни психолошки тестови за личноста, а покрај ова и да обезбедат примерок од својата сперма. Собраните податоци, ...
9. IQ И EQ ТИПОВИ
(СТАТИИ/ПСИХАЕМОЦИИ)
На почетокот, постоеше само интелектуалната интелигенција, а потоа, некој во деведесеттите години од минатиот век, почна да го користи терминот емоционална интелигенција. Денес, многумина зборуваат ...
Луѓето кои имаат поголема емоционална интелигенција се со тенденција да си ја преценуваат способноста за проценување на туѓите лаги.   Ова го тврди студијата објавена неодамна во списанието ...
11. СЕКСУАЛНА ЗАВИСНОСТ
(СТАТИИ/ПСИХАСЕКС)
... успех, интелигенција, физичка привлечност, или постојната интимна врска или брак. Слично на критериумите за другите нарушувања на зависност, сексуалната зависност ја карактеризираат: Немање контрола ...
Научниците веруваат дека ги откриле тајните на психологијата што стои зад „интелигенцијата во играта" на елитните фудбалери. Преку мерење на егзекутивните функции на играчите - когнитивните способности ...
...  Кога еден наспроти друг како фактори ќе се исправат социо-економскиот бекграунд и интелигенцијата, се покажало дека интелигенцијата ќе ја добие битката. Имено, во истражувањата пронајдено е дека таа ...
14. ГРУПИТЕ ВЕ ОГЛУПУВААТ!?
(СТАТИИ/СОЦИОПСИХА)
Едно ново, провокативно истражување, открива дека динамиката на малите групи може да ја намали експресијата на коефициентот на интелигенција кај некои луѓе кои се подложни на такво нешто.   Во ...
... одлуки поединците со доминантна десна рака наспроти оние со лева. Разгледувале дали да се биде деснак или левак може да влијае врз расудувањето за апстрактните идеи како вредност, интелигенција и чесност. ...
16. ЉУБОВ, АХ ЉУБОВ
(СТАТИИ/ПСИХАЕМОЦИИ)
... да се доживеат негативни емотивни состојби. Поединците кои имаат висок степен на невротизам почесто доживуваат страв, лутина, вина и депресија. Невротизмот е поврзан и со ниска емоционална интелигенција, ...
17. ПОЛОТ И МОЗОКОТ
(СТАТИИ/ПСИХАГОН)
Дали машкиот мозок се разликува од женскиот? Ако е така, која е разликата? Какво значење има таа разлика?   На еден неодамнешен собир на истражувачи, се разговараше баш за оваа тема. Не се дојде ...
18. НА ДРУГАТА СТРАНА
(СТАТИИ/ПСИХАГОН)
... „Поголемата интерхемисферална конективност кај левораките може да има заслуга за наодите дека левичарите е поверојатно да имаат коефициент на интелигенција над 131 и да располагаат со исклучителна математичка ...
Кај тинејџерите може да дојде до големи промени во нивото на интелигенцијата за време на неколку години, и на подобро, и на полошо, што е последица од промената на структурата на мозокот, а не од делувањето ...
... психолошки тестови и мерки за да ја проценат креативноста на субјектите. Тие ја тестираа и интелигенцијата на учесниците. Во секој од петте експерименти, учесниците добиваа мала сума за покажување. Потоа, ...
<< Почеток < Пред 1 2 3 Следно > Крај >>
Psihagon Ltd.

Copyright © 2010-2014 Psihagon Ltd. All rights reserved.